Hogyan nő a haj?

A hajszálainknak jól leírható, három részre osztható és ismétlődő növekedési ciklusa van. Ezek a ciklusok meghatározzák a hajunk állapotát, és például azt is, hogy mennyi hajszálat veszítünk el.

A hajszálak életének három jól elkülöníthető szakasza van, az anagén, a katagén és a telogén fázis. Ezek a fázisok egymást követik, és az egyes haj- (illetve szőrszálak) a ciklus különböző szakaszaiban lehetnek, vagyis az egyes fázisok párhuzamosan „futhatnak”.

Átlagosan 12-14 ezer hajszálunk van. A hajszál a szőrtüszőkben (hajtüszőkben) képződik, a fejbőr napi keratinszál-képzése 30 méter: ebből egy-egy hajszálra átlagosan napi 0,3-0,5 mm növekedés jut, vagyis a hajunk nagyjából 1-1,5 centit nő havonta. Egy hajtüsző az ember élete során körülbelül 10 hajszálat képes növeszteni, és egy hajszál körülbelül 6 évet él.

Hajnövekedési szakaszai

Az anagén, vagyis növekedési szakasz a férfiaknál átlagosan 3 év, a nőknél pedig öt év, egy adott pillanatban a hajállománynak körülbelül 80 százaléka van ebben a szakaszban. Az anagén szakaszban a sejtek rendkívül jól osztódnak, a szervezet folyamatosan táplálja őket.

Ezután következik az átmeneti, vagyis katagén szakasz, ami mindössze 1-2 hétig tart. Ilyenkor megszűnik a hajhagyma tápanyag-ellátása, a levált hajszál kifelé tolódik a hajtüszőben.

A hajszál életében az utolsó fázis a nyugalmi, vagy másnéven telogén szakasz: erre jellemző, hogy ilyenkor a szűrtüsző már “nem működik”. A nagyjából három hónapos, utolsó stádium végét az újonnan képződő hajszál érkezése zárja le, ami a régi hajszálat aztán kitolja a helyéről.

Hajhullás

A hajszál elveszítése tulajdonképpen a jól ismert hajhullás jelensége.
A hajhullás bizonyos fokig természetes, amennyiben egyenletes mértékben és ütemben történik, és nem haladja meg a napi száz hajszálat. A hajhullás számos ok miatt válhat kórossá, például hormonális változás, stressz, gyógyszer, tápanyaghiány állhat a hátterében.


close