Fogászati kezelés után

Orvos válaszol rovat
Üdvözletem!

35 éves férfi vagyok, december végén fedeztem fel egy 20 forintos méretű foltot a fejem tetején, ahol kihullott a hajam. Az állam egy részén szintén nem nőtt akkoriban az arcszőrzetem. Januárban elkezdtem járni fogászati kezelésre, ott megállapították, hogy több gócos fog gyulladásom is van, emiatt foghúzások, gyökérkezelések következtek, kb. 8 kezelésen vagyok túl, a fogaim már rendben vannak. Közben az államon a szőr elkezdett nőni, de egyelőre csak a folt közepén, vegyesen fekete és ősz szőrszálakkal. A fejemen a folt közepén is elkezdett nőni ősz és fekete haj is, de a folt a decemberi méretéhez képest a duplájára nőtt, a folt szélein pedig nem látni hajnövekedést.
Kérdésem, hogy a gócok kiiktatásával elindult a haj és arcszőr teljes visszanövése, és ha igen, ez meddig tart? Normális-e, hogy időközben a kopasz folt mérete nőtt? Lehet még valami problémám és menjen kivizsgálásokra, vagy már elindult a gyógyulás és csak várnom kell?

Köszönettel: ...
2011. 03. 07. | 23:01

Kedves Kérdező!
A foltos hajhullásért egy bőrben zajló immunreakció felelős, amit általában valamilyen góc provokálhat, de nem maga a góc a közvetlen okozója. Góctalanítás után akár fél év is lehet, mire a kórokozók maradványai is szanálódnak a szervezetből. Az ősz visszanövés nem probléma, ezek a szálak általában visszapigmentálódnak néhány hét elteltével, ha azonban a széli részek felé terjed a folt, az a betegség aktív mivoltát jelzi, ezért forduljon valamelyik szakorvos kollégámhoz. Szteroid ecsetelők vagy fénykezelés valamint számos egyéb terápiás lehetőség kínálkozik. Emellett a fogászati góc mellett egyéb fenntartó tényező is állhat a háttérben, aminek kivizsgálása célszerű.

Orvosszakértő 2011. 03. 10. | 13:16
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close